© Willem van Riemsdijk

Barthélémy de Eyck

Barthélémy de Eyck (1415–1472) bijgenaamd le Maître du roy René, ‘Emilie dans son jardin’. In: Giovanni Boccaccio, ‘La Teseida’, ca. 1460 (Anjou, Frankrijk). Collectie: Nationalbibliothek Wenen.

Op middeleeuwse schilderijen komen soms fraaie rechthoekige tuinbanken voor die met gras zijn begroeid. Op zo’n zodenbank is vaak Maria of een adellijke dame afgebeeld, zittend in een prachtige mantel.

Een zodenbank leek ons een aardig element voor onze Vlaskamp-tuin.

Vorig jaar al zijn we begonnen met het maken van een bank van takken, boomstammen, stronken, afgeknipte klimop en ander materiaal dat vrijkwam bij het ontginnen van de tuin. Kortom we hebben alleen natuurlijk materiaal gebruikt dat ruim voorhanden was. Als we pauzeren van het werken in de tuin, zitten we altijd op deze bank, en hij zit prima. Hij staat op een zonnig plekje waar je de tuin goed overziet. Op de oudste foto van de tuin uit 1897, die we later van een nazaat van de vroegere bewoners ontvingen, staat precies op die plek ook een tafeltje, een paar stoeltjes en een wasrek.

Later in het jaar hebben we de bank verder uitgebouwd gebruik makend van klei, compost, zand en houtsnippers. De buitenste laag van het zitgedeelte bestaat nu uit houtsnippers. Op de bovenkant van de leuning ligt een laag grond waar we eind vorig jaar bolletjes van sneeuwklokjes uit de eigen tuin en bosaardbeien hebben geplant. De sneeuwklokjes komen nu boven de grond. In de winter gebruiken we eenvoudige thermische zitmatjes, zodat het lijf droog en warm blijft.

Zo’n bank heeft natuurlijk wat aandacht en onderhoud nodig, maar het is niet veel werk en een leuke uitdaging. We hebben nog niet besloten of we de zitting met graszoden gaan bedekken. In de toekomst zullen we wellicht meer berichten over de ervaringen en de ontwikkeling van deze op de middeleeuwen geïnspireerde ‘zodenbank’.

‘Middeleeuwse zodenbank’

De ‘middeleeuwse zodenbank’. Zelfgemaakt en uitgebouwd met klei, compost, zand en houtsnippers. Stiens, 27 november 2013.