Blokfluiten van Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama.

Consortblokfluiten, kopieën van instrumenten uit de renaissance, van Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama. Foto: Marcel van den Broek.

O tu, chara sciença mia musica is de eerste zin van een veertiende-eeuws madrigaal geschreven door de componist Giovanni da Firenze, ook wel Giovanni da Cascia genoemd (1270-1350). De titel betekent: O muziek je bent mijn meest geliefde studieobject. Deze muziek is geschreven in een tijd toen kunst en wetenschap nog een eenheid vormden.

Duo Oriana

Duo Oriana:  Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman. Foto: Kees Tempelaar.

Het gelijknamige programma O tu, chara sciença mia musica wordt uitgevoerd door het Duo Oriana. Dit duo bestaat uit Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama. De Friese blokfluitiste Anneke Hoekman is opgegroeid in Ie (Ee). Ze krijgt les van bekende blokfluitisten, en studeert aan het conservatorium in Utrecht, waar ze in 2011 afstudeert. Ze wint op jonge leeftijd al diverse prijzen. Ze geeft regelmatig les aan het Instituut Flauto Nuovo Friesland en is als docent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze geeft ook les bij het Muziekonderwijs Midden-Nederland en in Amersfoort.

Hidesato Sugiyama studeert eerst wiskunde aan de universiteit van Nagoya, Japan. Na afronding van deze studie studeert hij blokfluit, eerst in Japan en in 2004 gaat hij naar het conservatorium in Utrecht waar hij in 2011 afstudeert. Naast zijn werk als blokfluitist geeft hij wiskundeles, zingt in diverse koren en verdiept zich in het bouwen van blokfluiten. Beiden hadden aan het conservatorium les van Heiko ter Schegget en Anneke ook van Daniël Brüggen.

Het duo brengt met dit programma een ode aan de blokfluitmuziek van de afgelopen 750 jaar. Middeleeuwse muziek uit bijvoorbeeld de Faenza codex en de Robertsbridge codex die tot de oudste bronnen van muziek horen zullen worden uitgevoerd. Ook staat er muziek uit de vijftiende, zestiende, zeventiende en twintigste eeuw op het programma. U maakt kennis met de Nederlandse zestiende-eeuwse componist Jacob Jan van Eyck en na een duet van de Engelse componist Thomas Morley, die met zijn bloemlezing The triumphs of Oriana in 1601 een ode bracht aan Elisabeth I (bijgenaamd Oriana), vervolgt u deze muzikale reis via de Spaanse componist Diego Ortiz, die lang in Italië verbleef, naar Frankrijk en Duitsland. Ieder land heeft een eigen stijl van het bespelen van de blokfluit. Tot slot worden moderne en hedendaagse composities gespeeld die laten horen welke muzikale mogelijkheden de blokfluit biedt.

Dit programma past perfect in de programmering die wij in het Pakhûs SOLO willen brengen. Deze plek bij de middeleeuwse St. Vituskerk met zijn dubbele rij Lindebomen, gelegen midden in Stiens, daagt ons uit om de kwaliteit en de cultuur van het oude, de middeleeuwen, te verbinden met het heden. De bezoeker kan op een aangename manier in een prettige kleinschalige ambiance kennis maken met verrassende muziek uitgevoerd door gepassioneerde musici van hoog niveau.

Meer informatie over de musici is te vinden op de website: http://ensemble-oriana.com/index.html

Het programma* duurt ongeveer een uur. Toegang 15 € (incl. koffie/thee vooraf en glaasje na), beneden 18 jaar € 8. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed u vroegtijdig van te voren aan te melden via de agenda op deze website: https://stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/
Er is beperkt toegang voor rolstoelen. Er is ook een rolstoel aanwezig.

*Wijzigingen voorbehouden