Johannes Bosma met zijn vrouw Jeltje Kooistra

Johannes Bosma, arts, met zijn vrouw Jeltje Kooistra. Rechts de moestuin, daarachter bloemenperk in het perk rond de Kaukasische vleugelnoot (links) en het cirkelvormige perk ervoor met een zitje, op de achtergrond het kerkje van Stiens. Foto, ca. 1937. Archief: A. Bosma.

Ook Johannes Bosma en zijn gezin lieten zich graag fotograferen in de tuin. We zien de brede met zand bedekte paden, perken met rozen en dahlia’s in het perk van de vleugelnoot, in de cirkel ervoor een enkele vruchtboom, de Blauswiete, en ook nu een rijke moestuin. Fraai is het doorzicht vanaf een kruising van paden met het zicht op de kerk.

Johannes Bosma in het perk voor de Vleugelnoot met crocussen in het gras, op de achtergrond de Esdoornsingel. Foto, maart 1933. Archief: A. Bosma.

Johannes Bosma in het perk voor de Vleugelnoot met crocussen in het gras, op de achtergrond de Esdoornsingel. Foto, maart 1933. Archief: A. Bosma.

De was op de bleek

De was op de bleek, het grasveld tussen Beuk en de Vleugelnoot. Foto, ca. 1939. Archief: A. Bosma.

Op een foto uit 1933 zien we al Crocusjes in het gras in het perk voor de vleugelnoot en op de achtergrond de Esdoornsingel. Ook was er een Prunus. Deze boom stond aan de rand van het toentertijd ronde kort gemaaide grasperk dat niet alleen werd gebruikt als groen terras maar ook als bleek om het linnen op te bleken. Dit gebruik is te zien op een foto uit 1939, toen de tuin al negen jaar in het bezit was van de arts Johannes Bosma. Op foto’s is ook te zien dat het gras veel bloemrijker was dan wat we tegenwoordig gewend zijn. Er was veel Gewone vogelmelk. Men plukte deze bloemen graag.