Johannes Bosma

Johannes Bosma aan het werk in de tuin, perk voor de Kaukasische vleugelnoot. Foto, ca. 1935. Archief: A. Bosma.

In 1929 worden Johannes Bosma en zijn vrouw Jeltje Kooistra eigenaren van de dokterswoning. Dat het huis er nog staat is een wonder. Aan het begin van de oorlog viel er een brandbom op het huis. Deze kwam dwars door het dak in de monumentale gang terecht. De sporen – een onregelmatigheid in het plafond en in de vloer- zijn nog zichtbaar. Het verhaal gaat dat dokter Bosma de tegenwoordigheid van geest had de bom naar buiten te werken. Maaike [Miedema-]Groenewoud, de vroegere hulp van het gezin,  vertelde ons een andere versie (bezoek 18.08.2016). In de nacht dat de bom viel,  29 augustus 1940, is Maaike geboren. Dokter Johannes Bosma hielp haar moeder bij de bevalling op het moment dat de bom viel. ‘Mevr. Jeltje Bosma heeft met veger en blik de bom naar buiten gewerkt.’ Zo bleef het doktershuis overeind. Een andere brandbom viel bij de buren op nr. 7. Dat huis is voor een belangrijk deel afgebrand. Een steen in de voorgevel van dat pand herinnert nog aan dit gebeuren.
Overigens waren de wanden van de gang inmiddels wit gepleisterd en gemarmerd. Desondanks vroeg dokter Bosma aan Maaike Groenewoud voorzichtig te zijn met het schoonmaken van de gangwanden omdat er ‘iets moois’ onder zat. Waar het stuc een beetje beschadigd was, schemerde het rood van de rood-gemarmerde laag er door heen.

Bij de overdracht van het pand aan Johannes Bosma in 1929 worden de percelen, die dokter Hooghoudt bij elkaar had gevoegd, weer gesplitst. Het gele huisje wordt in de akte een autogarage genoemd. Bij de familie Bosma was het gele gebouwtje altijd bekend als de garage en mogelijk was deze als zodanig gebouwd door Hooghoudt in een tijd dat de auto in opkomst was. De afgeschuinde muren bij de garagedeur lijken oorspronkelijk. Bij de koop krijgt dokter Bosma het recht te ‘zwaaien’ op het erf dat ligt achter huisnummer 7.

De serre wordt afgebroken en de achterpui wordt voorzien van een drie-delig raam. Het terras is in de zomer een mooi plekje om je in de zon te koesteren als in een groene buitenkamer tussen met wingerd begroeide muren.

Johannes Bosma, arts, met zijn vrouw Jeltje Kooistra achter de woning. ca. 1946 Foto: Archief A. Bosma.

Johannes Bosma, arts, met zijn vrouw Jeltje Kooistra achter de woning. ca. 1946 Foto: Archief A. Bosma.