15 november 2019, aanvang concert 20.15 u.
koffie/thee in de ‘garage-foyer’ beneden vanaf 19.45
Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om vroegtijdig te reserveren via de knop ‘aanmelden’ hieronder.

Beate Loonstra. Fotograaf: Milagro Elstak.

Beate Loonstra. Fotograaf: Milagro Elstak.

Beate Loonstra, hebben we leren kennen als een inspirerend harpiste. Zij komt dit seizoen een programma verzorgen samen met de jonge sopraan Rianne Wilbers. Samen vormen zij het duo ‘Klein Geluk’. 

Rianne Wilbers. Fotograaf: Milagro Elstak.

Rianne Wilbers. Fotograaf: Milagro Elstak.

Rianne is een ambassadeur en pionier van hedendaagse muziek en werkt graag samen met levende componisten. We hebben Rianne en Beate gehoord tijdens de premiere van het stuk Planctus cygni, voor duduk, sopraan en koor (en harp) van de Nederlandse componist Gerard Beljon. Dit prachtige stuk werd dit jaar voor het eerst integraal uitgevoerd tijdens het Nederlands Gregoriaans festival in Den Bosch. We waren zo onder de indruk dat we ook de voorstelling tijdens het Novemberfestival voor hedendaagse muziek in Den Bosch zullen bijwonen. De tekst stamt uit 800 na Christus en vertelt het verhaal van een zwaan die de weg kwijtraakt en op zee bijna verdrinkt. Beljon ziet hierin een parallel met de vluchtelingencrisis. De duduk werd bespeeld door Raphaela Danksagmüller. Zij komt volgend jaar bij ons spelen.

De toelichting die Beate en Rianne geven bij het programma Dat wil zeggen is:

Hoe beleven we muziek? Zijn onze oren beïnvloed door het westerse klankidioom? Hoe hebben electronica hun plek verworven binnen de muziek van vandaag?

Vanuit een gregoriaans startpunt reizen harpiste Beate Loonstra en sopraan Rianne Wilbers door de tijd. Samen leggen ze dwarsverbindingen tussen oude muziek met een nieuw klankidioom en nieuw gecomponeerde stukken gebaseerd op vroegere aannames en ideeën. In hun programma Dat wil zeggen gaan ze op zoek naar antwoorden met bijbehorende vragen. Want hoe nieuw is een zanglijn zonder melodie? Hoe lang is deze vertrouwde akkoordprogressie al vanzelfsprekend? Zeggingskracht in muziek: precies genoeg voor dat wat je wilt zeggen, of wat je juist niet wilt zeggen…

Het programma begint met een Gregoriaanse melodie Planctus Cygni gevolgd door de eigentijdse interpretatie van Beljon. Het stuk Drifting is geschreven door de jonge Nederlandse componist Alexander Remy, met wie Rianne vaker samenwerkt. Dit prachtige stuk is oorspronkelijk geschreven voor saxofoon en sopraan en nu bewerkt voor harp en sopraan in samenwerking tussen de componist en de musici.
Het stuk Stripsody van Cathy Berberian is geïnspireerd door hoe geluiden worden weergegeven in stripboeken, en vormt een absurdistisch aandoend stukje muziektheater. John Cage was de grootste avant-garde componist van de 20ste eeuw. De Aria schreef hij oorspronkelijk voor Cathy Berberian maar de performers hebben grote vrijheid voor de uitvoering ervan. Daarna volgt een eigen improvisatie.
Mooi dat Daan Manneke in het programma is opgenomen, organist en componist o.a. van geestelijke muziek. Hij wordt dit jaar 80 jaar. Het slot van het programma is een solo stuk voor harp van de componist Ad Wammes dat geschreven is voor Beate. We hebben dit stuk ook in Den Bosch gehoord en het is zeker een prachtig slot van een verrassend, uitdagend en boeiend programma.

Gregoriaanse melodie Planctus Cygni
Gerard Beljon (1952*) Planctus Cygni deel 2 (2018/2019)
Remy Alexander (1991*) Drifting (2017)

John Cage (1912-1992) Aria (1958), zang solo
Improvisatie, duo / harp solo
Daan Manneke (1939*, componist) / André Bouchet (1924-2001, tekstdichter) Sept Poèmes (1989)

Cathy Berberian (1925-1983) Stripsody (1966), zang solo
Ad Wammes (*1953) A night in a city far away (2019), harp solo

Een uitgebreid CV is te vinden op de websites https://www.beateloonstra.nl/over-beate/ en  http://riannewilbers.nl

Toegang 17,50 € (incl. koffie/thee vooraf en glaasje na), beneden 18 jaar € 9. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar.
Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden via de knop AANMELDEN hieronder. Je reservering is pas compleet na ontvangst van uw betaling op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van  Riemsdijk o.v.v. Duo Klein Geluk. Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.
In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel.

Bezoekadres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, 9051BH Stiens
Bus 60 of 154 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Parkeren in Stiens is gratis.

Data en tijden

  • 15 November 2019
    • 20:15 – 21:15 (34 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden