‘IN EUROPA’

Rondleidingen DOKTERSHÛS STIENS

8 en 9 september 2018 OPEN MONUMENTENDAG

‘In Europa’ zo luidt het thema van de Open Monumentendagen 2018. De kerken van het voormalige Leeuwarderadeel en het Doktershûs in Stiens staan dit jaar centraal in deze regio. Wat hebben de bouwgeschiedenis van deze kerken en het Doktershûs in Stiens (1838) met Europa te maken? U hoort het in de Monumentendag-lezing door Paul Borghaerts en tijdens rondleidingen in het Doktershûs door de bewoners.
Het programma staat hieronder. Aanmelding voor de verschillende activiteiten is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen.

Het neoclassicistische Doktershûs (1838) met de rijk versierde dakkapel valt op in het historische centrum van Stiens. Het neoclassicisme is bij uitstek een Europees georiënteerde stroming die in de tweede helft van de 18e en het eerste kwart van de 19e eeuw streefde naar een heldere en zuivere vormgeving. Men hernieuwde de aandacht voor de klassieken en liet zich inspireren door de antieke Griekse en Romeinse bouwkunst. Ieder land gaf zijn eigen interpretatie. In Frankrijk waren overheden de belangrijkste opdrachtgevers, in Engeland particulieren die grote landhuizen lieten bouwen en in Noord-Nederland zijn veel voorbeelden bekend van woningen, boerderijen en een aantal kerken, die zelfs tot laat in de 19e eeuw gebouwd werden.

Ook de monumentale gang in het Doktershûs heeft Europese connecties. Ruim vijftig jaar later, in 1894, werd deze gang binnen prachtig beschilderd en was het gedaan met de wat strenge uitstraling die het huis van buiten heeft. Met vaardige hand schilderden de decoratieschilders van toen imitatiemarmer panelen: rode bij wijze van Waals marmer en gele die het ‘Giallo di Siena’, het ‘geel uit het Italiaanse Siena’ vertegenwoordigden. Een geschilderde vaas met bloemen heette de bezoeker welkom bij de hoofdingang. Het plafond kreeg met goud versierde ornamenten. De vloer werd belegd met prachtige Engelse mozaïektegels, een mooi voorbeeld uit het vroeg-industriële tijdperk.

Ruim tien jaar later wordt nog een fraai gestileerde geschilderde plantrank in Art Nouveau stijl toegevoegd aan de gemarmerde lambrisering. Deze kunststroming was tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair. Deskundigen noemen de gang uniek omdat nog maar weinig van dergelijke rijk gedecoreerde entrées uit die tijd over zijn.

Andere verrassingen in de woning zijn een decoratief geëtste deurruit, diverse originele plafonds en twee reconstructies van teruggevonden behang uit de negentiende eeuw. De dorpsapotheek uit 1894 is weer in oude glorie hersteld en voorzien van negentiende-eeuwse opstandflessen, pillendoosjes en andere benodigdheden. Een historische apotheek ‘aan huis’ in een Doktershûs is waarschijnlijk uniek in Nederland.

PROGRAMMA:

MONUMENTENDAGLEZING 8 september 11.00 – ca. 12.15 u. en 14.00 – ca. 15.15 u. (max. 40 personen). Toegang gratis. Reserveren is noodzakelijk. INFO en AANMELDEN ga naar andere pagina: klik hier.

RONDLEIDINGEN DOKTERSHÛS: Zaterdag 8 en zondag 9 september 13.00 u. – 17.00 u. (ieder heel uur, max. 10 personen, start laatste rondleiding 16.00 u.).
Toegang gratis. Om teleurstelling te voorkomen is reserveren noodzakelijk via de knop AANMELDEN hieronder of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakhûs SOLO. Daar kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee.
Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding. Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten. Helaas is het pand niet toegankelijk voor rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid. Toegang met een rolstoel in overleg (stinze.stiens@icloud.com).

Adres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, Stiens
Adres Doktershûs: Smelbrêge 6, Stiens (zij-ingang)

Het programma kwam tot stand door een samenwerking van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel en Stinzen Stiens/Pakhûs SOLO

Data en tijden

 • 8 september 2018
  • 13:00 – 13:50 (0 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 – 14:50 (10 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 – 15:50 (10 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 – 16:50 (2 plaatsen beschikbaar)
 • 9 september 2018
  • 13:00 – 13:50 (4 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 – 14:50 (6 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 – 15:50 (3 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 – 16:50 (7 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden