Pakhûs. Tekening, 2015. G. van der Meulen.

Pakhûs. Tekening, 2015. G. van der Meulen.

Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee worden in 2014 de nieuwe eigenaren.

Het pand ondergaat het jaar erop een restauratie en transformatie. Geert Bosma stalde vroeger zijn visboot  in het pakhûs tot hij een carport bouwde op het in 1987 van de gemeente gekochte stukje grond achter zijn bijzondere tuin bij het Doktershûs op Smelbrêge 6. Willem en Trudy, de huidige eigenaren van het Doktershûs stalden hun auto in deze carport, maar breken deze nu weer af om de tuin nog aantrekkelijker te maken.

Pakhûs SOLO zonnepanelen op zuiddak ca.7500kWh

Pakhûs SOLO zonnepanelen op zuiddak ca.8000 kWh

De elektrische auto wordt nu in het pakhûs gestald waar hij opgeladen kan worden met zonne-energie van de PV-panelen op het zuiddak. De jaaropbrengst van de panelen is genoeg voor het totale energieverbruik van Smelbrêge 9 en het Doktershûs op Smelbrêge 6. Beide panden hebben geen gas. Het zal vrij uniek zijn dat een Rijksmonument energieneutraal wordt.

Logo

Logo Pakhûs SOLO. Concept: Trudy van Riemsdijk – Zandee. Beeldbewerking: Edward Roussou.

Het pakhûs heeft de naam Pakhûs SOLO gekregen. Op de gevel werd indertijd duidelijk zichtbaar reclame gemaakt voor het merk SOLO. Het gaat hier om een fabriek die margarine maakte, een product dat in die tijd in opkomst kwam. In 1869 was de margarine uitgevonden in Frankrijk. De eerste margarine fabriek stond in Oss in 1871 en was opgericht door  Anton Jurgens. Het merk SOLO behoorde tot de firma Jurgens. Na diverse fusies in latere jaren werd het onderdeel van het huidige Unilever concern. De firma Unilever heeft toestemming gegeven om de naam en het logo te hergebruiken in een nieuw jasje. Men sprak de waardering uit voor het op deze manier met zorg bewaren en levend houden van erfgoed en was zeer blij met ons initiatief.

Op de bovenverdieping is een klein zaaltje gemaakt. In het Pakhûs SOLO worden op non-profit basis culturele activiteiten ontwikkeld. Zo worden er kleine tentoonstellingen georganiseerd die bijvoorbeeld te maken hebben met het Doktershûs en de bijbehorende tuin, of de geschiedenis van Stiens. Ze kunnen ook gaan over stinzenflora, de apotheek en de artsenijgewassen of de bijzondere monumentale elementen in het pand zoals de schilderingen in de gang, het behang of andere typische elementen in het neo-klassicistische huis. Lezingen zullen deel uitmaken van het programma.

Een belangrijk aandachtspunt in het Pakhûs SOLO zijn kleinschalige concertjes, die op non-profit basis worden georganiseerd. Daarin krijgen onder andere jonge talentvolle musici de kans op te treden. Het repertoire zal variëren van oude muziek tot modern klassiek en vaak ook een combinatie zijn van beide. Het programma mikt op een hoge constante kwaliteit met voor de luisteraar veelal verassende muziek.

We willen de interesse voor deze muziek stimuleren bij de jeugd en daarom is de toegangsprijs voor personen beneden de 18 jaar sterk gereduceerd.

We wisten dat we dit alles niet alleen konden en deden een oproep bij het begin van de verbouwing middels een spandoek op de bouwhekken. Binnen enkele maanden hebben zich tien enthousiaste vrijwilligers aangemeld om ons te helpen. Met die warme ondersteuning durfden wij het aan om de nieuwe activiteiten te ontwikkelen.