Lenteklokken met op de achtergrond Sneeuwklokjes bij Philippusfenne.

Lenteklokken met op de achtergrond Sneeuwklokjes bij Philippusfenne.

De afgelopen week is de vorst verdwenen en hebben we de nodige zon gehad. De voorspelling voor de komende dagen is deels behoorlijk hoge temperaturen. De Sneeuwklokjes zijn vaak gaan liggen met de flinke vorst en daarna weer snel overeind gekomen zodra het weer minder koud werd. De Sneeuwklokjes staan er over het algemeen momenteel weer goed bij, hoewel ze langzaam beginnen uit te bloeien. Komend weekend zullen ze nog goed te bewonderen zijn en waarschijnlijk ook nog de rest van de week.

Sneeuwklokjes te koop, Anglesey Abbey, Engeland

Sneeuwklokjes te koop, Anglesey Abbey. De Schierstins was in Engeland

Uit een tweet van 4 februari door de Alpine Garden Society. @Alpinegardensoc

Uit een tweet van 4 februari door de Alpine Garden Society. @Alpinegardensoc

Sneeuwklokjes met gele hoedjes. Jongemastate.

Vóór de vorstperiode zagen wij dit groepje Sneeuwklokjes in Park Jongemastate, fleurig met hun gele hoedjes. Ze staan er nog hoor, maar moeten herstellen van het koude weer.

Deze week nog wat aandacht voor de fanatieke Sneeuwklokjes fans, de Galanthofielen, die graag zoveel mogelijk verschillende typen Sneeuwklokjes zien/bezitten. De Winterakonieten zijn duidelijk op hun retour, deels volledig uitgebloeid, deels over het hoogtepunt.

De eerste bijen vliegen op de Krokussen van Hackfort.

De eerste bijen vliegen op de Krokussen van Hackfort.

Op Hackfort bereiden ze zich voor op de openstelling van het voorplein van het kasteel komende zondag, waar de Bonte krokus massaal aanwezig is. De ontwikkeling daar loopt wat voor op de ontwikkeling in Friesland waar het hoogtepunt van de bloei van de krokussen er zeker nog niet is.

Bonte krokus bij Martenastate.

De tijd van de Bonte krokus bij Martenastate breekt aan.

De Bonte krokus staat nog aan het begin van de ontwikkeling. Hackfort beschrijft de situatie op dit moment aldus: Het feest gaat beginnen, het wit van de sneeuwklokjes wordt nu steeds meer verdrongen door het paars-wit van de krokussen. Van winterse sfeer en kleur naar uitbundig voorjaar. De eerste bijen bezoeken de krokussen.

Pastorietuin Easterein beschrijft de situatie aldus:

De recente late en zware vorst heeft zijn sporen nagelaten in de Pastorietuin. Van een zeer uitbundig bloeien van de krokussen is veel minder sprake dan andere jaren. Normaal gaat de bloei van de Sneeuwklokjes en de Boerenkrokus over in de Bonte krokus, maar dit jaar zijn de Sneeuwklokjes en Boerenkrokus eerder uitgebloeid, zijn de Bonte krokus en de Voorjaarsklokjes nog maar beperkt op stoom, en ze lijken dit jaar veel minder rijk te bloeien. Het ‘Open tuinweekend’ aanstaande zaterdag en zondag wordt daarom gecanceled.

Lenteklokjes bij Stinze Stiens.

Lenteklokjes met 1 bloempje aan de stengel en groene stip bij Stinze Stiens. Er zijn ook wat zaailingen te zien.

De Lenteklokken komen deze week naar verwachting op hun hoogtepunt. Van deze soort komen zeker twee verschillende variëteiten in het wild voor. De Leucojum vernum var. vernum, het ‘gewone’ Lenteklokje, heeft meestal maar een bloem per stengel, hoewel twee bloemen aan een stengel ook voorkomt. Aan de onderkant van de bloembladen zitten kleine groene puntjes. Het is een prachtig bloemetje dat wat groter is dan de bloem van het sneeuwklokje en de plant heeft het hoogtepunt van de bloei wat later dan het Sneeuwklokje. Deze planten moeten ook lekker ruiken. In Duitsland komt de plant op meerdere plaatsen in het wild in bossen voor. Meestal op plekken met kalksteen in de ondergrond (type Karst gebergte). De plant houdt van voldoende vocht. In Slovenië groeien de Lenteklokken op zeer vochtige plaatsen en de Sneeuwklokjes, die ook van vocht houden op de wat drogere plekken.

Het Voorjaarsklokje, Pastorietuin Easterein.

Het Lenteklokje met één kelk per steel en groene vlekjes, Pastorietuin Easterein.

Het Voorjaarsklokje,Pastorietuin Easterein.

Het Lenteklokje met twee kelken per steel en groene vlekjes, Pastorietuin Easterein.

Vroeger werd er een variëteit van de Lenteklok, de vagneri, onderscheiden die wat forser is dan het ‘gewone’ Lenteklokje en meestal hebben deze planten twee en soms drie bloemen per stengel met groene puntjes. Tegenwoordig wordt deze soort niet meer apart onderscheiden. De Lenteklokjes bij Philppusfenne hebben twee en soms drie klokjes per stengel en groene puntjes op de bloemen. Vroeger zouden we deze variëteit dus met vagneri hebben beschreven.

Lenteklokken met 3 bloempjes bij Philippusfenne.

Philippusfenne ontdekte bij de Lenteklokken een stengel met zelfs drie bloempjes met zes meeldraadjes en kroonblaadjes met aan de punt een omgekeerd v-tje dat nog een wit puntje overlaat.

De variëteit carpathicum van het Lenteklokje komt voor in de bergen van de Karpaten in Hongarije en heeft gele puntjes op de bloemen in plaats van  groene. De puntjes van deze soort zijn in sommige jaren niet lichtgeel maar matgroen. Deze soort heeft vaak twee bloemen op een stengel. Bij de Pastorietuin Easterein hebben  70% van de  klokjes een bloem per stengel en 30 % twee bloemen. De stippen zijn duidelijk wat geler dan die van Philippusfenne. Bij Stinze Stiens zijn diverse mooie groepen Lenteklokjes, allemaal met een enkele bloem per stengelis . Polletjes vlak bij elkaar verschillen in de kleur van de stippen, de ene wat geler en de ander wat groener. Recent hebben we nog een paar gekochte bollen geplant en deze planten hebben twee klokjes aan een stengel en lijken op de variëteit carpathicum.

Kalender 2018 week 10
SneeuwklokjeWinterakonietBonte krokusLenteklokjeSterhyacintWit hoefbladJapans hoefbladGevlekt longkruid
Dekema State
Hackfort
Jongemastate
Martenastate
Martenatuin
Pastorietuin Easterein
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop hoogtepunt afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2018 week 10. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Activiteiten*:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten. De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld.
‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer/terrein.

Gegevens: zie TERREINEN

Voor in de agenda*:

Activiteiten maart:

Pastorietuin Easterein open tuin weekend afgelast.

Pastorietuin Easterein open tuin weekend afgelast.

Pastorietuin EastereinHet open tuin weekend van 10-11 maart vervalt.
De recente late en zware vorst heeft zijn sporen nagelaten in de Pastorietuin. Van een zeer uitbundig bloeien van de krokussen is veel minder sprake dan andere jaren. Normaal gaat de bloei van de Sneeuwklokjes en de Boerenkrokus over in de Bonte krokus, maar dit jaar zijn de Sneeuwklokjes en Boerenkrokus eerder uitgebloeid en is de Bonte krokus en de Voorjaarsklokjes nog maar beperkt op stoom, en lijken dit jaar veel minder rijk te bloeien. De opentuin weekend aanstaande zaterdag en zondag wordt daarom gecanceld.

Open dag Hackfort 12.03.2017. Bonte krokus

Open dag Hackfort 12.03.2017. Bonte krokus op het voorplein van het kasteel. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Hackfort Vorden. Op zondag 11 maart van 11.00 – 16.00 u. stelt Hackfort het voorplein van het kasteel speciaal open. Een tapijt van Bonte krokussen is een feest voor het oog.  https://www.facebook.com/events/558332484528468/

Activiteiten april:

Dekema State Jelsum. Museumweekend 14 en 15 april. Voorjaarsfair 28 april: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website. www.dekemastate.nl

Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. Activiteiten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018: Grien Festival, start Paasmaandag 2 april, duurt t/m 15 april. Er zijn in het kader van het festival ook een aantal Stinzenflora activiteiten, o.a.:
7 april StinzenFloraTour met de paardentram. Voor info en reservering zie de aparte aankondiging hieronder.
9 april, 20.00-21.30 u. Lezing: ‘De cultuurhistorie van stinzenplanten en het unieke van Martenastate’, door Willem van Riemsdijk.
12 april, 20.00-21.30 u. Lezing: ‘Behoud en ontwikkeling van cultuurnatuur en historie’, door Stefien Smeding en Jan Jelle Jongsma, It Fryske Gea.
Expositie Gehaakte kleed LF2018, thema Stinzenblomkes
Expositie Fotografie stinzenplanten van Sjoerd Hogerhuis
En verder wandelexcursies en cursussen Natuurfotografie Stinzenflora. Voor locaties, data, prijzen en reserveringen zie de websites www.grienfestival.nl  en van It Fryske Gea. http://www.itfryskegea.nl/eropuit

Schierstins Feanwâlden. Museumweekend 14 en 15 april. Rondleidingen in de tuin en gebouw. Voor prijzen en openingstijden zie de website. www.schierstins.nl 

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens, Martenastate (Koarnjum), Dekema State (Jelsum). 7 april ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram in een volledig verzorgd beleefarrangement.
Programma:
Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek bij Pakhûs SOLO in Stiens. Hier begint de StinzenFloraTour met een ‘praatsje’ over de cultuurhistorische achtergrond van de ‘stinzenblomkes’ en informatie over de ‘Vlaskamptún’, gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. De reis wordt vervolgd met de paardentram naar landgoed Martenastate te Koarnjum waar een wandeling met een deskundige gids u wegwijs maakt in dit park, rijkelijk gevuld met stinzenflora. Bij de Túnmanswente staat een Fryske lunch klaar. Op Dekema State in Jelsum, een eeuwenoude state met prachtige tuin en bos wordt de rondleiding door de tuinbaas gegeven en vindt een gezellige afsluiting plaats. De paardentram brengt u op de namiddag terug naar de startlocatie te Stiens. Kosten arrangement: € 49,50 per persoon.
Reserveren is noodzakelijk en kan t/m 4 april via https://stinze-stiens.nl/agenda/

Mededelingen:

Nieuwe toeristische folder 'Stinzenflora in Friesland'

Nieuwe toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’

Toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’: Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties (VVV’s en TIP’s). Hij kwam tot standfoor samenwerking van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor en de toeristische organisaties Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

App Stinzenflora (alleen voor Android): De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. In deze Stinzenflora app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven met land van herkomst en bijzonderheden. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl . De planten zijn makkelijk op te zoeken met bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Daarnaast zijn er ook overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. Meer informatie via www.nature2U.nl

Sneeuwklokjes en Winterakonieten bij De Week in Warffum.

Sneeuwklokjes en Winterakonieten bij De Weem in Warffum. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

De Pastorietuin ‘De Weem’ in Warffum (Groningen) schreef vorig jaar een ‘blog’ op deze website in de rubriek BEHEER. De Weer meldt ons: Sneeuwklokjes open tuin: 10-11 maart, 12.00 – 17.00 u, Toegang gratis. Adres: Grietha and Mijnard Scheers, Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum (province of Groningen). g.e.scheers@hetnet.nl (+31 0595 42 23 63
Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.