De Bonte krokus op landgoed De Klinze in Aldtsjerk.

De Bonte krokus op landgoed De Klinze in Aldtsjerk.

Als het zonnetje de komende week wil schijnen dan kunt u nog genieten van de bloeiende Bonte krokussen. Ze zijn wat minder uitbundig dan andere jaren door de koude periodes. De oprijlaan bij De Klinze in Aldtsjerk en met name het zonnige deel van het terrein dichtbij het landhuis zelf staan weer indrukwekkend in bloei. Bij de Klinze treft u alleen de paarsblauwe vorm aan.

De Bonte krokus bij het Lycklamahûs in Beetsterzwaag.

De Bonte krokus bij het Lycklamahûs in Beetsterzwaag.

 

Bonte krokus bij kasteel Hackfort.

Bonte krokus bij kasteel Hackfort.

Bij Hackfort, het Lycklemahûs in Beesterzwaag en bij de Pastorietuin in Easterein komen zowel de witte als de blauw/paarse vorm veel voor, waardoor deze Bonte krokussen op die plaatsen hun naam eer aan doet. De Sneeuwklokken staan er deels nog redelijk bij terwijl ze op andere plaatsen al vrijwel volledig zijn uitgebloeid.

Sneeuwklokjes en Lenteklokken bij Philippusfenne.

Sneeuwklokjes bij Philippusfenne zijn over het hoogtepunt heen, maar vormen nog wel een sneeuwtapijt.
De Lenteklokken staan nog steeds prachtig. Er is dit jaar sprake van een zeer gespreide bloei.

Na deze week is het feest van de Sneeuwklokken vermoedelijk overal voorbij. Lenteklokken staan nog prachtig.

De Oosterse sterhyacint (Scilla Siberica), St. Vituskerkhof in Stiens.

De Oosterse sterhyacint (Scilla Siberica) staat fraai bij de hoofdingang van het St. Vituskerkhof in Stiens.

 

De Vroege sterhyacint (Scilla bifolia) bij Hackfort.

De Vroege sterhyacint (Scilla bifolia) bij Hackfort.

De Kleine sneeuwroem lijkt zo uit zijn verpakking te komen bij de Schierstins.

De Kleine sneeuwroem kijkt voorzichtig om het hoekje bij de Schierstins.

Het mooi getekende blad en de eerste knoppen van de Hondstand bij Stinze Stiens.

Het mooi getekende blad en de eerste knoppen van de Hondstand bij Stinze Stiens.

De eerste Holwortels bij Hackfort in bloei.

De eerste Holwortels bij Hackfort in bloei.

De Sterhyacinten komen steeds meer in bloei en de Holwortels beginnen te bloeien, maar zitten toch ook nog grotendeels in de grond. De Hondstand steekt ook zijn kopje boven de grond en de Wilde Narcis staat eveneens in de startblokken net als de weinig voorkomende Bosgeelster, die u kunt vinden in de berm bij de Schierstins.

De Bosgeelster waagt zich aan de nog frisse buitentemperatuur.

De eerste polletjes Bosgeelster melden zich, terwijl het ijs nog in de gracht ligt.

Kortom we zitten in een  overgangsperiode van de vroeg bloeiende soorten naar de iets later bloeiende soorten. Als het wat warmer wordt dan kunnen we de Holwortel weer bewonderen die zeer rijk voorkomt in de Martenatuin, op Martenastate en bij Philippusfenne.

De Holwortel komt boven de grond bij Stinze Stiens.

De Holwortel komt boven de grond bij Stinze Stiens, evenals het groene blad van de Daslook.

Bij Hackfort zijn de planten al iets verder dan op de Friese vindplaatsen, daar zijn ook al de eerste bloeiende Bosanemonen gesignaleerd, een soort die daar heel veel voorkomt. Het bodemmilieu in Hackfort leent zich ook beter voor de Bosanemomen dan de terreinen in Friesland die veelal op de lichtere kleigronden rond de voormalige Middelzee zijn gelokaliseerd.

Kalender 2018 week 12
SneeuwklokjeWinterakonietBonte krokusLenteklokjeSterhyacintWit hoefbladJapans hoefbladHondstandBosgeelsterHolwortelVoorjaars­helmbloemSneeuwroemWilde narcisBosanemoonGevlekt longkruidDichtersnarcis
Dekema State
Hackfort
Jongemastate
Martenastate
Martenatuin
Pastorietuin Easterein
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop hoogtepunt afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2018 week 12. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Activiteiten*:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten. De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld.
‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer/terrein.

Gegevens: zie TERREINEN

Voor in de agenda*:

Activiteiten april:

Dekema State Jelsum. Museumweekend 14 en 15 april. Voorjaarsfair 28 april: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website. www.dekemastate.nl

Grien Festival, Martenastate Koarnjum, 2 t/m 15 april.

Grien Festival, Martenastate Koarnjum, 2 t/m 15 april.

Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. Activiteiten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018: Grien Festival, start Paasmaandag 2april, duurt t/m 15 april. Er zijn in het kader van het festival ook een aantal Stinzenflora activiteiten, o.a.:

7 april StinzenFloraTour met de paardentram. Voor info en reservering zie de aparte aankondiging hieronder.

P. Vallet, J. Robin. Le jardin du Roi tres chrestien Henry IV, Roi de France et de Navarre, dédié a la Royne, 1608.

P. Vallet, J. Robin. Le jardin du Roi tres chrestien Henry IV, Roi de France et de Navarre, dédié a la Royne, 1608.

9 april, 20.00-21.30 u. Lezing: ‘De cultuurhistorie van stinzenplanten en het unieke van Martenastate’, door Willem van Riemsdijk.
12 april, 20.00-21.30 u. Lezing: ‘Behoud en ontwikkeling van cultuurnatuur en historie’, door Stefien Smeding en Jan Jelle Jongsma, It Fryske Gea.
Exposities: 1. Gehaakte kleed LF2018, thema Stinzenblomkes  2. Fotografie stinzenplanten van Sjoerd Hogerhuis
En verder wandelexcursies en cursussen Natuurfotografie Stinzenflora. Voor locaties, data, prijzen en reserveringen zie de websites www.grienfestival.nl  en van It Fryske Gea. http://www.itfryskegea.nl/eropuit

Schierstins Feanwâlden. Museumweekend 14 en 15 april. Rondleidingen in de tuin en gebouw. Voor prijzen en openingstijden zie de website. www.schierstins.nl 

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens, Martenastate (Koarnjum), Dekema State (Jelsum).
7 april ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram in een volledig verzorgd beleefarrangement.
Programma:
Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek bij Pakhûs SOLO in Stiens. Hier begint de StinzenFloraTour met een ‘praatsje’ over de cultuurhistorische achtergrond van de ‘stinzenblomkes’ en informatie over de ‘Vlaskamptún’, gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. De reis wordt vervolgd met de paardentram naar landgoed Martenastate te Koarnjum waar een wandeling met een deskundige gids u wegwijs maakt in dit park, rijkelijk gevuld met stinzenflora. Bij de Túnmanswente staat een Fryske lunch klaar. Op Dekema State in Jelsum, een eeuwenoude state met prachtige tuin en bos wordt de rondleiding door de tuinbaas gegeven en vindt een gezellige afsluiting plaats. De paardentram brengt u op de namiddag terug naar de startlocatie te Stiens. Kosten arrangement: € 49,50 per persoon.
Reserveren is noodzakelijk en kan t/m 4 april via https://stinze-stiens.nl/agenda/

Mededelingen:

Nieuwe toeristische folder 'Stinzenflora in Friesland'

Nieuwe toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’

Toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’: Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties (VVV’s en TIP’s). Hij kwam tot standfoor samenwerking van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor en de toeristische organisaties Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

App Stinzenflora (alleen voor Android): De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. In deze Stinzenflora app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven met land van herkomst en bijzonderheden. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl . De planten zijn makkelijk op te zoeken met bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Daarnaast zijn er ook overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. Meer informatie via www.nature2U.nl

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.