Diverse sneeuwklokjes in Park Jongemastate.

De sneeuwklokjes met groene en gele vruchtbeginsels mengen zich nu in Park Jongemastate.

De vooruitzichten voor het weekend en de dagen daarna zijn weer uitstekend. Veel correspondenten melden dat dit jaar zowel de Krokussen als de Sneeuwklokjes het buitengewoon goed doen. 

Kalender 2019 week 8
SneeuwklokjeWinterakonietBoerenkrokusBonte krokusLenteklokjeSterhyacintWit hoefbladJapans hoefbladHolwortelGevlekt longkruid
Dekema State
Hackfort
Jongemastate
Martenastate
Martenatuin
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2019 week 8. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

In Park Jongemastate ‘staan duizenden Sneeuwklokjes uitbundig te bloeien en zij kleuren het park wit. Men kan er diverse soorten waarnemen: klokjes met gele “kopjes”, klokjes met dubbelbladige bloemen en klokjes met breder blad. Ertussen zorgen de Winterakonietjes voor gele- en de  “Croocjes” voor lila en paarse accenten. De Lenteklokjes bloeien nu ook voluit’, zo meldt de correspondent.

Boerenkrokussen langs de beek bij Hackfort.

Uit andere delen van Nederland komt eveneens het bericht dat de krokussen en de sneeuwklokjes het dit jaar buitengewoon goed doen. Onze correspondent van Hackfort in Vorden maar ook Dekema State meldt het. 

Buitenplaats Vreedenhorst bij Vreeland

Buitenplaats Vreedenhorst bij Vreeland van Kees Beelaerts van Blokland, oprichter en lange tijd voorzitter van het Gilde van Tuinbazen. Foto Stinze Stiens 21.02.2019

Mogelijk houdt de rijke bloei verband met de afgelopen warme, droge zomer, gevolgd door een wat vochtiger en koudere periode. De stinzenplanten gaan in de zomer onder de grond. Dit doen ze omdat ze in het bos groeien, waar in de zomer te weinig licht op de bosbodem valt, of omdat ze de droge warme zomer willen ontlopen. Dit laatste geldt vooral voor de planten die in Zuid-Europa in het wild voorkomen, zoals het Sneeuwklokje, de Krokus en de Winterakoniet. 

PostNL, 25 februari 2019 uitgave nieuwe postzegels ' Stinsenplanten'

PostNL, 25 februari 2019 uitgave nieuwe postzegels ‘ Stinsenplanten’ in de serie ‘Beleef de natuur.

Vorige week publiceerden we in de beheer rubriek ‘Beheer’ van deze monitor  (link opnemen) een verslag over onze ervaringen met compost thee. Deze week publiceren we een blog Stinzenplanten, waar hebben we het over, What ’s in a name. De aanleiding hiervoor is dat er een serie van 10 postzegels is verschenen met afbeeldingen van stinzenplanten met een wat merkwaardige keuze van planten.

Chrispijn van de Passe, Jardins des fleurs, 1614.

Chrispijn van de Passe, Hortus Floridus/Jardins des fleurs, Utrecht 1614.

We gaan niet alleen in op de vraag, wat verstaan we nu wel of niet onder stinzenplanten, maar we gaan ook dieper in op de vraag welke historische Krokussen we aantreffen op de oude buitenplaatsen en landgoederen. Beide vragen zijn moeilijker te beantwoorden dan het op het eerste gezicht lijkt. Nieuwsgierig? Klik hier.

Impressionistische sferen bij Stinze Stiens: Bonte krokus volop, Sneeuwklokjes, Winterakonieten.

Impressionistische sferen bij Stinze Stiens met de Bonte krokus volop in bloei, het wit van de Sneeuwklokjes en geel van de Winterakonieten. .

Door het warmere weer gaan de veranderingen snel en worden de verschillen tussen de terreinen kleiner. De verwachting is dat de komende week de Sneeuwklokken nog heel mooi zijn.

Zweefvlieg in Boerenkrokus bij Dekema State.

Zweefvlieg in Boerenkrokus bij Dekema State.

Vleesvliegen op de Winterakonieten bij de Schierstins.

Op de Winterakonieten doen de vleesvliegen zich te goed aan de nectar bij de Schierstins.

De bijen, zweefvliegen en andere zoemers genieten er ook van tijdens momenten dat de temperatuur boven de 10 graden komt en de bloemen volop open staan.

Dubbelbladig sneeuwklokje in park jongemastate

Wat zijn ze mooi…en ze breiden zich uit.
Het dubbelbladig sneeuwklokje in Park Jongemastate

Gevulde sneeuwklok bij Dekema State

Gevulde sneeuwklok bij Dekema State.

Op verschillende terreinen bloeit ook het dubbele Sneeuwklokje. Als je het klokje voorzichtig even omhoog houdt zie je de mooi gevouwen bloemblaadjes.

Voor de Winterakonieten geldt dat de bloei gaat aflopen. Het bijzondere van deze plant is dat de bloem omringd door een kransje diep ingesneden bladeren eerst boven de grond komt en later gevolgd door bladeren zonder bloemen. Deze bladeren zorgen voor de energie voor volgend jaar. Deze bladeren zullen de komende week boven de grond komen. 

De Boerenkrokussen bij Philippusfenne en Lenteklokken.

De Boerenkrokussen bij Philippusfenne op een regenachtige middag deze week. De Lenteklokken houden van een beetje vocht.

De Lenteklokken zijn naar verwachting de komende week nog erg mooi, de bloei van de Boerenkrokus zal aflopen en die van de Bonte krokus mogelijk zijn hoogtepunt bereiken. De later bloeiende soorten beginnen zich al wat te vertonen, maar veel bloei zullen we komende week nog niet zien. In de tuin van de Schierstins was het in het weekend prachtig lichtpaars gekleurd door de Boerenkrokus. Nu na de regen lag een deel een beetje plat geslagen op het gras, maar de correspondent hoopt dat ze de volgende dagen weer omhoog komen. Hetzelfde gebeurde bij Philippusfenne.

Bonte krokussen gemengd met Winterakonieten en Sneeuwklokjes bij de St. Vituskerk midden in Stiens.

Bonte krokussen gemengd met Winterakonieten en Sneeuwklokjes bij de St. Vituskerk midden in Stiens.

Op het kerkhof bij de St. Vituskerk in Stiens staan de Bonte krokussen nu prachtig te bloeien, heel bijzonder op deze stilteplek midden in het dorp.

Huize Pomona in St. Anna-parochie met Sneeuwklokjes en Winterakonieten.

Huize Pomona in St. Anna-parochie met Sneeuwklokjes en Winterakonieten.

Dit jaar hebben we een nieuwe correspondent voor de Martenatuin, Ben Bruinsma. Ben (be)zoekt ook veel tuinen in Noord-Oost Friesland met stinzenplanten. Zoals gebruikelijk rapporteren we ook af en toe over terreinen die niet wekelijks melden wat er te zien is, maar die door de inzet van de bewoners, die de stinzenplanten koesteren, toch interessant zijn om hier te laten zien. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Een van de mooiste terreinen in Friesland met Bonte krokus is bij de Klinze in Aldstjerk (Oudkerk). Helaas hebben we momenteel geen informatie over dit terrein, maar binnenkort zal het hier ook weer een waar krokusfeest zijn. Op onze twitter account @MonumentStiens en op Facebook @StinzeStiens zullen we dit weekend informatie geven over de stand van zaken bij De Klinze.

Activiteiten:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten. De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld. ‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer. Gegevens: zie TERREINEN
Arrangement Stinze Stiens/Martenastate/Dekemastate voor groepen (€ 35,- pp. , eigen vervoer, deelname min. 12 pers.) of een familie- of bedrijfsuitje (min. 20 pers. tegen meerkosten met vervoer door een paardentram) boeking via: informatie@tunmanswente.nl

Voor in de agenda*:

Activiteiten februari:

De eerste Krokussen op Martenastate tussen de Sneeuwklokjes.

De eerste Krokussen op Martenastate tussen de Sneeuwklokjes.

Martenastate Koarnjum.  24 februari, Natuurfotografie-excursie onder leiding van Betty Kooistra Voor aanvullende informatie www.martenastate.nl. Voor deelname aan een van de excursies, It Fryske Gea: www.itfryskegea.nl/activiteiten. 

Activiteiten maart:

Martenastate Koarnjum:  17 maart, Natuurfotografie-excursie onder leiding van Betty Kooistra. 30 maart, Wandelexcursie stinzenflora Deze excursie staat onder leiding van Geert de Vries of Aad van der Burg. Voor aanvullende informatie www.martenastate.nl. Voor deelname aan een van de excursies, It Fryske Gea: www.itfryskegea.nl/activiteiten. 

Schierstins Feanwâlden: vrijdag 22 maart 20.00 uur, lezing GROEN, GROENER, GROENST over biodiversiteit Jan Willem Zwart (De Kruidhof)en Greetje Cnossen (Norwin). http://www.schierstins.nl

Activiteiten april:

Voorjaarsarrangement*OndersteBoven van Stinzenflora’. Op zaterdag 13 april (van 10.30 u. tot 16.30 u.) worden onder leiding van een gids achtereenvolgens drie prachtige stinzenfloraparken bezocht, te weten Stinze Stiens (www.stinze-stiens.nl), Martenastate (www.martenastate.nl) en Dekemastate (www.dekemastate.nl).  Het vervoer is deze dag  op eigen gelegenheid, het liefst per fiets. Deze geheel verzorgde dag (kosten € 35,-p.p.) is inclusief de lunch en koffie of thee in de ochtend en een hapje en drankje in de middag. Boekingen verlopen via informatie@tunmanswente.nl * het arrangement kan bij onvoldoende aanmeldingen worden geannuleerd.
Dit arrangement kan ook op aanvraag voor groepen worden geboekt op andere momenten in het seizoen (deelname minimaal 12 personen, duur 10.30 u. – 15.30 u.). Denkt u aan een familie- of bedrijfsuitje dan behoort tegen meerkosten vervoer door een paardentram tot de mogelijkheden (deelname minimaal 20 personen).

Dekema State Jelsum. Museumweekend 13 en 14 april. Tijdens de Voorjaarsfair op 20 april maak je met een stinzenplantenzoekkaart zelf een rondgang en er is een lezing over de cultuurhistorie van stinzenplanten door Willem van Riemsdijk. Voor prijzen, openingstijden, activiteiten en arrangementen, zie de website. www.dekemastate.nl 

Schierstins Feanwâlden. 13 en 14 april, 13.30-17.00 uur. Museumweekend met rondleidingen tuin/gebouw. Lage entree; gratis rondleiding. http://www.schierstins.nl

Martenastate Koarnjum. 2 en 27 april, Natuurfotografie-excursies onder leiding van Betty Kooistra. 6, 13, 20, 21 en 22 april, Wandelexcursies stinzenflora. Deze excursies staan onder leiding van Geert de Vries of Aad van der Burg. Voor aanvullende informatie www.martenastate.nl. Voor deelname aan een van de excursies, It Fryske Gea www.itfryskegea.nl/activiteiten. 

Mededelingen:

Boek 'Martenastate

Boek ‘Martenastate Proeftuin van het paradijs?, achtergrond kerk Koarnjum.

Nieuw boek Martenastate (Koarnjum): November 2018 verscheen een prachtig nieuw boek over Martenastate: ‘Martenastate, proeftuin van het paradijs?’ (Wijdemeer, Leeuwarden) Het staat vol verhalen door uitstekende auteurs over de families die er woonden en de rijke geschiedenis van het landgoed en de state onder redactie van Henk Popma en Tjitte Kamminga.

hoofdstuk Willem van Riemsdijk over stinzenflora.

Boek ‘Martenastate. proeftuin van het Paradijs?’, hoofdstuk Willem van Riemsdijk over stinzenflora.

Willem van Riemsdijk schreef een hoofdstuk over de ‘Cultuurhistorie van de stinzenflora en het voorkomen ervan ook Martenastate’. Op basis van historisch bronmateriaal beschrijft hij de geschiedenis van de stinzenflora vanaf de 16e eeuw tot heden, dit alles in relatie tot de bijzondere geschiedenis van de stinzenflora op Martenastate die zeker honderden jaren teruggaat. Het hoofdstuk is rijk geïllustreerd met foto’s onder meer uit middeleeuwse kruidenboeken en de latere Florilegia. 

De Pastorietuin ‘De Weem’ in Warffum (Groningen) schreef een ‘blog’ op deze website in de rubriek BEHEER. De Weem meldt ons: Sneeuwklokjes open tuin: 09 en 10 maart, 12.00 – 17.00 u, Toegang gratis.
Pastorieweg 24
9989 BM Warffum (province of Groningen)
Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.