Sterhyacint en Sneeuwklokjes bij Hackfort. Foto: © J. Gotink-Gillis.

Sterhyacint en Sneeuwklokjes op Hackfort. Foto: © J. Gotink-Gillis.

De Sneeuwklokjes houden het lang vol dank zij het koele weer. Ze bloeien nog op sommige plekken. Krokussen nemen hier en daar af maar elders bloeien ze nog mooi. De Lenteklokken staan er mooi bij en de Sterhyacinten beginnen steeds meer blauw te kleuren.

Lenteklokken en op de achtergrond Sneeuwklokjes

Lenteklokken en op de achtergrond Sneeuwklokjes op Philippusfenne.

Lenteklokken in de Pastorietuin in Easterein.

Lenteklokken in de Pastorietuin in Easterein.

Stinzenflora-monitor 2016 week 11

Stinzenflora-monitor 2016 week 11

Philippusfenne meldt een enkele bloem in de Sneeuwroem (Chionodoxa) en de eerste Bosanemonen beginnen in bloei te komen op Hackfort. Schierstins meldt zelfs enkele knoppen in de Kievitsbloemen en ook een begin van bloei in de Gevlekte aronskelk. Deze laatste twee zijn vroeg voor de tijd van het jaar. Het blijft een grillig voorjaar.

Stinze Stiens: Daslookpesto.

Stinze Stiens: Daslookpesto. (Servies ontwerp Hella Jongerius / Koninklijke Tichelaar Makkum.)

De Daslook bladeren worden ook steeds groter. Nu is een goed moment om de jonge blaadjes van de Daslook te plukken of af te knippen en te verwerken in de sla of pesto. De Duitsers maken er Bärlauchsuppe (Daslook soep) van. Het Zevenblad begint boven de grond te komen  en ook deze blaadjes kunt u prima in het eten verwerken.

Italiaanse aronskelk op locatie waar Zevenblad met gras werd afgedekt op Dekema State.

Italiaanse aronskelk op locatie waar Zevenblad met gras werd afgedekt op Dekema State.

Op Dekema state staat een grote plek Italiaanse aronskelk die pas vorig jaar is geplant. Op deze plek groeide veel Zevenblad. Deze plek is een tijd afgedekt geweest met grasmaaisel. Hierdoor verstikt het Zevenblad en verbetert de bodemstructuur door de toegenomen activiteit van het bodemleven. De Italiaanse aronskelk kan zich nu op deze plek snel ontwikkelen. Het maaisel zal de bodem ook verrijkt hebben en als de plek niet snel wordt ingenomen door deze of een andere soort die de bodem snel kan bedekken, zoals het Longkruid, zal het Zevenblad het verloren terrein weer snel innemen. Op zo’n plek kan zich ook een rijke Daslook vegetatie ontwikkelen. Als u meer wilt weten over aanleg en beheer van stinzenflora kunt u overwegen in april deel te nemen aan de cursus: ‘Leven in een stinzentuin’ georganiseerd door Landschapsbeheer Friesland.

Stinze Stiens op bezoek bij Philippusfenne 17 februari 2016.

Stinze Stiens op bezoek bij Philippusfenne 17 februari 2016. V.l.n.r. Mattie en Luc Lutz, Willem van Riemsdijk.

Bezoek van Stinze Stiens aan de Schierstins.

Bezoek van Stinze Stiens aan de Schierstins. v.l.n.r. Peter Tjaden, Willem van Riemsdijk, Jeltsje Brouwer, Harm Woelinga (die de 1e Knop in de Kievitsbloem fotografeert), Gineke Brand).

In het vroege voorjaar gingen we op bezoek bij Mattie en Luc Lutz op Philippusfenne en afgelopen week waren we bij de Schierstins. Daar werden we rondgeleid door de voltallige tuincommissie die verantwoordelijk is voor het beheer van de stinzenflora bij de Schierstins. Dit soort bezoekjes is leuk, leerzaam en stimulerend.

Activiteiten in maart 2016:

Longkruid op Martenastate. Foto: Sjoerd Hogerhuis.

Longkruid op Martenastate. Foto: Sjoerd Hogerhuis.

Martenastate: Op zaterdag 26 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Op maandag 28 maart van 09.30 uur tot 11.30 uur:  fotografie-excursie stinzenflora o.l.v. natuurfotografe Betty Kooistra. N.BDE FOTOGRAFIE-EXCURSIE IS VOLGEBOEKT!
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort

Gegevens locaties zie: TERREINEN

Op verzoek van Landschapsbeheer Friesland hierbij het volgende bericht:

Cursus ‘Leven in een stinzentuin’
Stinzenflora is van onschatbare waarde voor het Friese erfgoed.
Deze uitbundige voorjaarsbloeiers komen op de meest prachtige locaties voor, vooral bij (voormalige) stinzen, states en andere buitenplaatsen. Maar ook tuinliefhebbers maken graag gebruik van deze voorjaarsbloeiers in de tuin. Wilt u meer weten over de prachtige Stinzentuinen? Vindt u de historie van deze tuinen fascinerend? Of geniet u ieder jaar weer van deze b(l)oeiende stinzenflora? Deze cursus staat open voor iedereen die meer wil weten over stinzentuinen. Onderwerpen als ecologie, beheer, aanleg, historie en soortenkennis komen aan bod.

De cursus bestaat uit twee theorieavonden, één excursiedag en één praktijkdag.
Klik hier voor het programma.