Driekantig look (Allium triquetrum) bij Stinze Stiens.

Driekantig look (Allium triquetrum) bij Stinze Stiens.

Het stinzenplanten seizoen is nu in de laatste fase aan het komen. Koud, koud, koud meldt een van de correspondenten ons maar er is nog voldoende te genieten.

Stinzenflora-monitor 2016 week 17

Stinzenflora-monitor 2016 week 17 (Klik op afbeelding om te vergroten)

De Bostulpen bloeien nog, maar hebben wel te lijden van het koude weer. De Zomerklokken bloeien nog volop net als de Kievitsbloemen. Op verschillende locaties is de gevlekte Aronskelk mooi in bloei. De hyacinten beginnen te kleuren. Volgende week vertellen we meer over de verschillende hyacinten.

'De keniningin fan de stinzeplanten' op 27.04.2016 in Ternaard. Bostulp.

‘De keniningin fan de stinzeplanten’ op 27.04.2016 in Ternaard. Ternaard is bekend om de Bostulpen. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Zomerklokken bij Stinze Stiens. Dit is de Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’, een cultivar die in 1924 door de Engelse tuin- en landschapsarchitect en schrijver William Robinson geselecteerd werd en genoemd naar zijn landgoed in Sussex. Hij woonde er van 1884-1935.

Zomerklokken bij Stinze Stiens. Dit is de Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’, een cultivar die in 1924 door de Engelse tuin- en landschapsarchitect en schrijver William Robinson geselecteerd werd en genoemd naar zijn landgoed in Sussex. Hij woonde er van 1884-1935.

Gevlekte aronskelk bij Martenastate.

Gevlekte aronskelk bij Martenastate. Foto: Sjoerd Hogerhuis.

Deze week besteden we wat aandacht aan diverse looksoorten, ui-achtigen uit de Allium familie (Alliaceae), waarvan we nu een aantal in het stinzenplanten milieu kunnen aantreffen.

Daslook bij Stinze Stiens.

Daslook bij Stinze Stiens.

Wellicht de meest bekende is de Daslook (Allium ursinum), in het Duits Bärlauch. De Duitse naam en de wetenschappelijke naam komen van het idee dat beren dit gewas lekker zouden vinden. Daslook kan enorm woekeren wanneer de grond zeer voedselrijk en humusrijk is en met name ook wanneer het gehalte aan opneembare stikstof in de bodem hoog is. Je krijgt dan veel loof en ook veel bloemen, maar het nadeel is dat veel andere stinzenplanten worden verdrongen. Op Martenastate komt wel Daslook voor maar het ontwikkelt zich nauwelijks. De Daslook komt nu steeds meer in bloei en zal komende week vermoedelijk volop in bloei komen.

Driekantig look (Allium triquetrum) op Jongemastate.

Driekantig look op Jongemastate.

Het Driekantig look, Allium triquetrum, heet zo omdat de bloemstengel driehoekig van vorm. Dit aardige plantje bloeit nu volop. De bloempjes zijn wit met groene streepjes, dit is vooral mooi zichtbaar als het bloemetje even met de hand wordt opgetild om het van binnen te bekijken. Ook deze look soort kan zich zeer sterk uitbreiden, De bladeren die er vrij sprietig uitzien, en veel smaller zijn dan van het Daslook, komen al voor de winter boven de grond. In Ierland wordt de plant beschouwd als een plaag. Deze plant komt voor bij de Jongemastate en bij Stinze Stiens.

Armbloemig look bij de Schierstins.

Armbloemig look bij de Schierstins. Foto: Harm Woelinga.

Armbloemig look, Allium paradoxum, heeft ook een driekantige bloemstengel net als het Driekantig look.  De plant bloeit april, mei, juni. Deze plant komt voor bij de Schierstins. Het woord arm slaat niet op rijk of arm, maar op de arm van het lichaam. De bloemetjes doen kennelijk aan armpjes denken.

Bochtig look (Allium zebdanense) bij boerderij bij Dronrijp. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Bochtig look (Allium zebdanense) bij boerderij bij Dronrijp. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Bruidsuitje. Komt voor bij de Schierstins.

Bruidsuitje. Komt voor bij de Schierstins. Foto bron: http://plazilla.com/vita

Het bochtig look, Allium zebdanense, komt o.a. voor bij een boerderij in de buurt van Dronrijp. De boerderij was vroeger eigendom van de State Schatzenburg. De bloeitijd is mei, juni. De stinzenplanten-excursie van Landschapsbeheer Friesland, die we onlangs meemaakten, bracht ons hierheen.

Bruidsuitje, Allium neapolitanum, is een plant van de uiachtigen die als sierplant wordt gekweekt en in het middellandse zee gebied inheems is. Deze plant bloeit in mei en komt voor bij de Schierstins.

Look zonder look bij stinze Stiens.

Look zonder look bij Stinze Stiens.

Look zonder look, Alliaria petiolata, is een tweejarige plant, die nu begint te bloeien. De plant zaait zich makkelijk uit in losse vruchtbare grond. De plant behoort niet tot de familie van de uiachtigen, maar ruikt wel naar look en heeft daarom de naam Look zonder look. Het Look zonder look is een belangrijke waardplant voor de oranjetip vlinder. De plant is tweejarig.

Soorten die ook in het stinzenplantenmilieu voorkomen maar wat later bloeien worden hieronder kort beschreven.

Slangenlook. Foto: Cruydthoeck.nl

Slangenlook. Foto bron: Cruydthoeck.nl

Slangenlook, Allium scorodoprasum. Bloeit juni-juli. In tegenstelling tot de vorige soorten die allemaal bloemen hebben die overwegend wit van kleur zijn is deze ui soort paars van kleur. De plant vormt aan het eind van de stengel vele broedbolletjes waarmee hij zich ook kan voortplanten. Deze plant komt in Nederland sporadisch in het wild voor en groeit goed in het stinzenplanten milieu.

Kraailook. Foto: Cruydthoeck.nl

Kraailook. Foto bron: Cruydthoeck.nl

 

Kraailook, Allium vineale, is een in Nederland algemene soort. Bloeit juni, juli, augustus. Aan het eind van de  bloemstengel komen broedbolletjes voor en soms ook kleine paarse bloempjes. Ook in terreinen met stinzenplanten komt vaak Kraailook voor, onder andere bij Philippusfenne.

Berglook. Foto bron: Cruydthoeck.nl

Berglook. Foto bron: Cruydthoeck.nl

Berglook, Allium carinatum, is in de negentiende eeuw in Nederland ingeburgerd, naar thans zeer zeldzaam en staat dan ook op de rode lijst. In de buurt van Bitgummolen komt het in de berm voor, bloeit juli – september.

En als u binnen nog wilt nagenieten dan zet u van al dit moois wat in een vaasje.

Stinze Stiens, Driekantig look in vaasje.

Stinze Stiens, Driekantig look in vaasje. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Gegevens locaties zie: TERREINEN