Wilde hyacint en Grote muur op Hackfort.

Wilde hyacint in roze en op de achtergrond Grote muur op Hackfort. Foto: © J. Gotink-Gillis.

De parktuinen met stinzenplanten ondergaan hun laatste metamorfose van het voorjaarsseizoen.

Hackfort meldt: ‘De wilde hyacinten staan nu volop in bloei, langs de paden en in de beekweide kleurt het mooi paarsblauw en roze. En tussen die hyacinten bloeien witte wolken Grote muur, een prachtige combinatie. De Spaanse hyacinten komen ook steeds meer open, de komende dagen zal het langs de oprijlaan een bloemenzee worden. …Salomonszegel laat hier en daar al die leuke bloemen zien. Ook de lelietjes van dalen zijn bijna in bloei. De Dichtersnarcis komt eraan. Ook de donkere ooievaarsbek met zijn opvallende donkerpaarse bloemen zien we op steeds meer plaatsen te voorschijn komen. Klaverzuring staat nog steeds volop in bloei.’

Stinzenflora-monitor 2016 week 18

Stinzenflora-monitor 2016 week 18 (Klik op afbeelding om te vergroten)

Echte sleutelbloem op Jongemastate.

Echte sleutelbloem op Jongemastate.

Gele aronskelk op Jongemastate.

Gele aronskelk op Jongemastate.

Terwijl op Jongemastate de laatste Sneeuwklok niet van wijken wist, begint de Adderwortel met zijn roze pluimen, de hekkensluiter van de voorjaarsbloeiers. Daar staat ook de Keizerskroon nog fraai in bloei langs het pad. Andere voorjaarsbloeiers zoals de Echte sleutelbloem (Primula veris) en de Blauwe smeerwortel voegen zich elders in het park ertussen. Er bloeit ook een wel heel bijzondere Aronskelk, de gele. Hij wordt ook wel de Moeraslantaarn genoemd en voelt zich dus goed aan de waterkant. De bladeren kunnen wel tot een meter hoog worden. De andere terreinen houden zich bij de Gevlekte aronskelk en de Italiaanse aronskelk.

Gevlekte aronskelk op Dekema State.

Gevlekte aronskelk op Dekema State.

Haarlems klokkenspel in de berm bij Harsta State.

Haarlems klokkenspel in de berm bij Harsta State (Hegebeintum). Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Op Dekema State staat de Gevlekte aronskelk nu mooi in bloei en u kunt er naast de Wilde hyacinten nu ook de bloei van Daslook bewonderen, terwijl op Martenastate en in de berm bij de Harsta State in Hegebeintum naar verwachting de komende week het Haarlemsklokkenspel volop in bloei zal komen.

Hyacint

Wilde hyacint in de bossen bij Halle (België). Foto: Willem van Riemsdijk, 14 april 2007.

Wilde hyacint in de bossen bij Halle (België). Foto: Willem van Riemsdijk, 14 april 2007.

De Wilde hyacint of Boshyacint, Hyacinthoides non-scripta, is de bekende Bluebell die in Engeland in veel oude bossen massaal in het wild groeit. Ook bij Halle in België komt deze voor. Deze plant bloeit als de bomen blad beginnen te krijgen. Het gefilterde zonlicht over een veld van deze hyacinten in een bos is betoverend en dit effect wordt nog versterkt door de typische geur van deze plant. Die reuk en de betoverende aanblik zul je niet gauw vergeten. De geur heeft als doel om insecten aan te trekken die voor de bestuiving van deze planten zorgen. Het is een complexe geur die wordt veroorzaakt door een mengsel van chemische verbindingen die bekend staan als monoterpenen. Er zitten sporen in van de geur van onder andere citroen, appel, gember, mango en gemaaid gras. Zie: http://www.plantlife.org.uk/about_us/blog/heaven_scent/

Spaanse hyacint op Hackfort. © J. Gotink-Gillis

Spaanse hyacint op Hackfort. © J. Gotink-Gillis

Kruishyacint in wit op Hackfort. © J. Gotink-Gillis.

Kruishyacint in wit op Hackfort. © J. Gotink-Gillis.

Een Wilde hyacint die we aanduiden met de naam Spaanse hyacint, Hyacinthoides hispanica, lijkt hier vrij veel op. De twee soorten kunnen ook makkelijk met elkaar kruisen waardoor er een hybride soort ontstaat, die een uiterlijk heeft wat het midden houdt tussen beide soorten. Men zegt dat in Nederland vooral deze hybride vorm voorkomt naast de Spaanse hyacint, terwijl de echte Boshyacint zeer zeldzaam is.

Wilde hyacint in de voortuin bij Stinze Stiens.

Wilde hyacint in de voortuin bij Stinze Stiens.

Wilde hyacint, veel donkerder van kleur dan die op de foto links. Stinze Stiens.

Wilde hyacint, veel donkerder van kleur dan die op de foto links. Stinze Stiens.

De Boshyacinth is vrij klein, geurt, heeft smaller blad, heeft donker blauwe bloemen aan een kant van de bloemsteel en de bovenste bloem hangt voorover. De Spaanse hyacint is groter, geurt niet, heeft breder blad, lichtere bloemen die rond de bloemstengel staan en de bovenste bloem staat rechtop. De hybride zit tussen beide soorten in.

Wilde hyacint in rose en blauw. Achtergrond de witte Allium triquetrum. Stinze Stiens.

Wilde hyacint in roze en blauw. Op de achtergrond de witte Allium triquetrum. Stinze Stiens.

Bij alle drie de soorten hebben de meeste planten blauwe bloemen, maar er komen ook planten met roze of witte bloemen voor. Wij zullen de term Wilde hyacint gebruiken als we niet precies aangeven welke van de drie soorten het betreft. De Wilde hyacint is een van de later bloeiende stinzenplanten.

Websites waarop u meer informatie kunt vinden over de Wilde hyacint zijn:

https://static.webshopapp.com/shops/056745/files/063489834/bluebells-lflt-2009.pdf?_ga=1.14389495.1373323911.1367683807

http://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/K/kruishyacint.php

http://www.sterkebollen.nl/voorjaarsbloeiers/hyacinthoides-hyacint/

Gegevens locaties zie: TERREINEN