Jongemastate, Sneeuwklokjes en Winterakonieten

Jongemastate, Sneeuwklokjes en Winterakonieten.

De Stinzenflora-monitor begint twee weken eerder dan vorig jaar. Dat blijkt verstandig omdat de vroege bolletjes hun bloemen al volop laten zien. De Winterakonieten en de Sneeuwklokjes zijn de vroegste soorten die bloeien. De Winterakonieten begonnen al in December met bloeien.

Stinzenflora-monitor 2016 week 6.

Stinzenflora-monitor 2016 week 6

2 februari 2016 Maria Lichtmis. Sneeuwklokjes op het St. Vituskerkhof in Stiens.

2 februari 2016 Maria Lichtmis. Sneeuwklokjes op het St. Vituskerkhof in Stiens.

De vroege voorjaarsbollen beginnen in het algemeen te bloeien als de dagen langer worden. Op de feestdag Maria-Lichtmis, 40 dagen na Kerstmis, en halverwege de voorjaarszonnewende, op 2 februari, was het gebruikelijk om Sneeuwklokjes in de kerk te brengen. Om die reden groeien er in Engeland vaak Sneeuwklokjes op de kerkhoven. Dit jaar doen er twee kerkhoven mee met de Stinzenflora-monitor, het Sint Vitus kerkhof in Stiens en, voor het eerst, het Sint Margryt kerkhof in Boksum. Wellicht raken er meer mensen geïnspireerd door de Stinzenflora-monitor om ook op een aantal andere kerkhoven stinzenflora te introduceren. Het kerkhof milieu leent zich in het algemeen erg goed voor deze flora. Het is wel verstandig eerst een plan te maken voordat men hier aan begint.

Ook verwelkomen we landgoed Hackfort (Natuurmonumenten) als nieuwe deelnemer aan de Stinzenflora-monitor. Het ligt in Gelderland en is dus het eerste terrein buiten Fryslân. Door het hoge water in de beek stonden deze week de Sneeuwklokjes en Lenteklokjes in de wei bij de watermolen met de voeten en soms zelfs tot de bloem aan toe in het water, zo meldt de correspondent uit Vorden. Op de  hogere delen bloeien al enkele vroege Slanke sleutelbloemen.

Winterakoniet bij Philippusfenne.

Winterakoniet bij Philippusfenne.

Sneeuwklokjes bij Hackfort.

Sneeuwklokjes bij Hackfort. Foto: © J. Gotink-Gillis.

Opvallend is dat de ontwikkeling van de stinzenflora op dit moment bij alle deelnemende terreinen zeer vergelijkbaar is. De Winterakonieten zijn op de meeste terreinen grotendeels al over het hoogtepunt heen, maar Jongemastate meldt dat de sneeuwklokjes evenals de winterakonieten nog niet helemaal uitbundig zijn. ‘Ze hebben nog even zon nodig voordat we kunnen spreken van een “wit sneeuwkleed met grote gele vlekken” in het park.’ Op Jongemastate is in het najaar veel werk verricht: op de paden van het park werd een mooie verse laag zand gelegd, op grote schaal gesnoeid, gekapt, oude stobben zijn weg gefreesd en omgewaaide bomen verwijderd.

Sneeuwklokjes bij Martenastate.

Sneeuwklokjes bij Martenastate. Foto: Sjoerd Hogerhuis.

Ook Martenastate heeft nu alle werkzaamheden rond het grondige herstelplan achter de rug, alles prachtig op tijd voor het stinzenflora seizoen.

Sneeuwklokjes en Bonte Krokus bij Stinze Stiens.

Sneeuwklokjes, Bonte Krokus en rechts Italiaanse aronskelk bij Stinze Stiens.

De Sneeuwklokjes zijn op Martenastate deels nog in knop en deels vol in bloei. Op de andere terreinen staan ze massaal te wiegen in de wind. De krokussen beginnen al en zullen de komende week vermoedelijk al vrij massaal gaan bloeien. De Lenteklokken beginnen te bloeien. Helleborussen bloeien al een tijdje en het bijzondere blad van de Gevlekte aronskelk begint boven de grond te komen. De Italiaanse aronskelk is zoals gewoonlijk vol in blad rond deze tijd. Hier en daar bloeit het Longkruid al zoals in de Martenatuin (Franeker). Ook de Martenatuin (Franeker) is gerenoveerd en het laatste gedeelte is nu bijna klaar. De lijnen komen goed uit zoals de visie van Lucas Roodbaard bedoeld was.

Lenteklokjes bij Stinze Stiens.

Lenteklokjes, op de achtergrond blad Bostulp en daarachter Sneeuwklokjes bij Stinze Stiens.

Philippusfenne, Kleine cyclamen (Cyclamen coum) en Witte sterhyacint (Scilla miczenkoana)

Kleine cyclamen (Cyclamen coum) en Witte sterhyacint (Scilla miczenkoana) bij Philippusfenne.

Vroeg bloeiende Cyclaampjes bloeien al, maar die komen op de meeste terreinen niet voor, daarvoor moet u naar Philippusfenne in Kollum. De Scilla’s zijn hier en daar al blauw aan het kleuren. De komende week wordt er vrij goed weer voorspeld en kunt u op diverse terreinen genieten van vooral Sneeuwklokjes, Krokussen en Winterakonieten.

Boerenkrokus (Crocus Tommasinianus) bij Dekemastate.

Boerenkrokus (Crocus Tommasinianus) bij Dekemastate.

Bij de stinzenflora zijn twee soorten Krokus van belang, de Boerenkrokus of Crocus tommasinianus, en de Bonte krokus of Crocus vernus. Op de meeste terreinen komt de Bonte krokus voor. Bij Dekemastate staat de Boerenkrokus o.a. op het weitje voor het huis van de tuinbaas.

Activiteiten:

Stinze Stiens: Start Stinzenstruin, open tuin op zaterdagmiddag 13 februari van 13.30 u. – 16.00 u. en zondagochtend 14 februari van 11.00 u. – 13.00 u.

Gegevens locaties zie: TERREINEN

Fries Museum, op verzoek van Gertrud Spil hierbij het volgende bericht:
‘Mede door uw Stinzenflora-monitor 2015, welke mij een enorme inspiratie bracht, heb ik het afgelopen jaar een aantal weefsels gemaakt met als uitgangspunt de Stinzenflora.
Komende di.16.02 tot en met zo.21.02 houd ik een kleine presentatie en werkweek in het Open Atelier in het Fries Museum.’