Pastorietuin in Easterein

Easterein heeft een prachtig gave dorpsstructuur met de veertiende-eeuwse Martinikerk op de grotendeels omgrachte terp in het midden van het dorp. De voormalige pastorie, 1861, ligt in de schaduw van de imposante kerk. Veel van de oorspronkelijke tuinaanleg is nog aanwezig: een wandeltuin ‘ter verpozing en het verzetten der zinnen’, een productietuin en de paardenweide. 
De omgrachte wandeltuin, een ontwerp van Gerrit Vlaskamp uit 1863, heeft nog alle kenmerken van de landschappelijke stijl: oude slingerpaden, kleine hoogteverschillen en inmiddels anderhalve eeuw oude solitaire bomen.

In het gazon bloeien het gewone Sneeuwklokje en het dubbele Sneeuwklokje (Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’), de Winterakoniet, de Bonte krokus (Crocus vernus) en Boerenkrokus (Crocus tommasinianus) het Lenteklokje en de Kievitsbloem. Langs de gracht bloeien de Wilde of Boshyacint, de Italiaanse aronskelk en Daslook.

De moestuin met fruitschuttingen en historisch leifruit, is ook omgracht. De paardenwei ligt ten noordwesten van de pastorie. De tuin is een inmiddels zeldzaam voorbeeld van de oorspronkelijke kerk-historische situatie, namelijk de zelfvoorzienende positie van de pastorie, zowel in recreatief opzicht als wat betreft eerste levensbehoeften.

Bezoekadres:
Tsjerkebourren 1
8734 GX te Easterein
landstra@me.com
Groepen op afspraak / groups by appointment (min. 8 pers.)
Openstelling / open garden. Info website.
Voldoende parkeerruimte nabij de sporthal, ongeveer 50 meter van de pastorie.
Website: zie de Facebook pagina: De Pastorietuin in Easterein