11 oktober 2019
Tekst: Willem van Riemsdijk
Foto's: Trudy van Riemsdijk-Zandee (tenzij anders vermeld)
Op 4 februari 2019 schreef ik de blog ‘De Bodem is de Basis (voor de bollen)’. Daarin beschrijf ik vrij uitvoerig wat Bokashi is en hoe wij daarmee een begin maakten dit jaar. Hieronder geef ik wat meer details over de ervaringen met de Bokashi tot nu toe.
Ik was het al eerder van plan om Bokashi te gaan maken maar keek op tegen de ‘berg’ extra werk. Tot vorig jaar lieten we de ‘bergen’ organisch materiaal en snoeihout grotendeels afvoeren. Als je dat niet meer doet zul je ruimte moeten vrijmaken om het materiaal zelf te verwerken. We streven nu naar minimale inputs van buiten en minimale export. Zo veel mogelijk dus circulair werken. Nu alle eigengemaakte Bokashi verwerkt is op het terrein moet ik zeggen dat het werk me is meegevallen en dat het buitengewoon bevredigend is om zo te werken. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de nieuwe manier van werken gecombineerd met het gefaseerd maaien goed zal zijn voor de bodem, bodemleven, insecten en de bollen.
Bij het Bokashi proces vindt fermentatie plaats onder uitsluiting van lucht. Hierbij wordt materiaal gefermenteerd, maar neemt het niet verder in omvang af. Je kunt het vergelijken met het maken van zuurkool uitgaande van witte kool. Een van de voordelen van Bokashi die worden geclaimd is dat het organische stofgehalte van de bodem bij toevoeging van Bokashi hoger wordt vergeleken met de situatie waarin dezelfde hoeveelheid materiaal eerst volledig wordt gecomposteerd en dan op de bodem gebracht. Zowel Bokashi als compost verbeteren de structuur van de bodem. Het is mogelijk dat bij het maken van Bokashi het positieve effect op de verbetering van de bodemstructuur, met alle positieve gevolgen die dat met zich meebrengt, groter is dan wanneer er compost wordt gemaakt. Dit is niet onaannemelijk omdat bij Bokashi er meer materiaal voor het bodemleven beschikbaar komt dan bij composteren. In het laatste geval is er al veel materiaal afgebroken in de composthoop. Helaas is het niet eenvoudig om dit soort verschillen goed te meten in de praktijk.
In januari heb ik een bak van ca. 3 kuub voor 2/3 gevuld met organisch materiaal dat we het jaar daarvoor elders op een hoop hadden gezet, gemengd met een vrij hoog aandeel takkenhaksel en rondom afgedekt met landbouwplastic om het af te sluiten van de lucht. Ik heb een bacteriemengsel en schelpengruis in de aanbevolen verhoudingen toegevoegd. Ik heb geen kleimineralen toegevoegd. Klei is al een belangrijk bestanddeel van onze grond en komt met het wieden vanzelf in de bak.
Naar mijn idee is het praktisch om de bak in een korte periode te vullen. Dat betekent dat het materiaal dat vrijkomt in de tuin deels al langer op een hoop ligt (momenteel in een bak van eveneens 3 kuub). Het materiaal is dus al deels ruwe compost geworden voordat het de Bokashi bak in gaat. Hierdoor wordt het verschil met het compostproces natuurlijk wel kleiner wat betreft de hoeveelheid materiaal die beschikbaar komt voor het bodemleven.